ETF‌ها شکل دیگری از دارایی هستند که برای سرمایه‌گذاری استفاده و به عنوان اوراق بهادار دسته‌بندی می‌شوند. ای‌تی‌اف‌های سنتی این روزها در دارایی‌های حائز اهمیتی همانند طلا، نفت و دیگر کالاهای کاربردی خرید و فروش می‌شوند. قبل از آنکه به ETF بیت کوین بپردازیم بهتر است در ابتدا ببینیم که ETF در بازارهای مالی چیست.

ETF  (صندوق قابل معامله) چیست؟

«صندوق قابل معامله» یا همان ETF که مخفف عبارت Exchange-Traded Fund است، نوعی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری است که ارزش یک سهام، کالا یا دارایی را دنبال می‌کند. همان‌طور که از اسم این صندوق‌ها پیداست آن‌ها بر روی صرافی‌ها معامله می‌شوند و برخلاف بعضی از صندوق‌ها می‌توانند چندین بار در طول یک روز خریدوفروش شوند.

صندوق‌های قابل معامله به دارندگان این امکان را می‌دهند که سبد خود را متنوع کنند بدون آنکه دارایی واقعی را در اختیار داشته باشند. در این حال تمرکز دارندگان تنها به کسب سود و نه داشتن آن دارایی است. منظور از متنوع کردن دارایی آن است که یک ETF می‌تواند قیمت بیش از یک سهام یا دارایی را در خود داشته باشد. در این حال ‌می‌توانید ببینید که چگونه یک ETF از ضرب‌المثلِ «تمام تخم‌مرغ‌های خود را در یک سبد نگذارید» پیروی می‌کند و در صورت افت کردن قیمت یک دارایی، ضرر چندانی به دارندگان خود نمی‌زند. حال در ادامه ببینیم که ETF بیت کوین چگونه کار می‌کند.

ETF بیت کوین چیست؟

صندوق قابل معامله‌ی بیت کوین یا همان ETF بیت کوین نیز درست مانند صندوق‌های سرمایه‌گذاری، ارزش بیت کوین را دنبال می‌کنند و با تغییر کردن قیمت بیت کوین بالا یا پایین می‌شوند. دارندگان با داشتن ETF بیت کوین می‌توانند به خرید و فروش بپردازند. در این حالت معاملات خارج از صرافی‌های دیجیتال و در صرافی‌های سنتی مثل TSX و NYSE انجام می‌شوند.

بنابراین دارندگان دیگر نیازی به وارد شدن به پروسه‌ی پیچیده‌ی خرید و ذخیره‌ی بیت کوین از طریق صرافی‌ها را ندارند. به بیان خیلی ساده‌تر می‌توان گفت که دارندگان سهام ETF بیت کوین، بیت کوین واقعی را در اختیار ندارند و دیگر نیازی نیست نگران مسائلی از قبیل ذخیره و امنیت بیت کوین در کیف پول ارز دیجیتال باشند.

۱۲ سال است که از پیدایش بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال می‌گذرد و علاقه‌مندان بسیاری به دنیای دیجیتال به این رمز ارز جذب شده‌اند. در طی این مدت بیت کوین و دیگر رمز ارزها راهی بسیار طولانی را برای اثبات خود به مردم و حوزه‌های مالی طی کرده‌اند. به طور مثال، بیش از ۱۰ سال پیش دو پیتزا نزدیک به ۱۰ هزار بیت کوین قیمت داشت و هم‌اکنون هر بیت کوین بیش از ۶۰ هزار دلار است.

اکنون ای‌تی‌اف بیت کوین امکانی برای معامله‌ی این ارز در بازارهای سنتی در بین علاقه‌مندان فراهم می‌کند، البته دقت کنید که ETF بیت کوین به علت نوسانات زیاد این ارز دیجیتال هنوز مورد تأیید بعضی کشورها نظیر آمریکا قرار نگرفته است ولی کشوری مثل کانادا از آن استفاده می‌کند.

در ادامه بهتر است ببینیم که چرا به‌جای خود بیت کوین از ETF بیت کوین استفاده کنیم.

چرا از ETF بیت کوین استفاده کنیم؟

بهتر است برای پاسخ به این سوال، سرمایه‌گذاران را به دو قسمت افراد عادی و شرکت‌های بزرگ‌ تقسیم‌بندی کنیم.
همان‌طور که گفته شد زمانی که شما به عنوان یک فرد عادی ETF بیت کوین را می‌خرید، دیگر با صرافی‌های ارز دیجیتال و پروسه‌ی پیچیده‌ی رمزارزها کاری ندارید و در حقیقت تنها صندوقی را دارید که ارزش آن دقیقاً با ارزش بیت کوین بالا و پایین می‌شود و هر زمان که بخواهید می‌توانید سهم خود را از این صندوق به فروش برسانید. پس دیگر مسائلی از قبیل حفظ امنیت بیت کوین و خرید یک کیف پول سخت‌افزاری اهمیتی ندارد.

حال بیایید به مؤسسات بزرگتری در این حوزه نگاهی بیندازیم؛ بانک سرمایه‌گذاری «گلدمن ساکس» (Goldman Sachs) برای جابه‌جایی بیت کوین نمی‌تواند یک کیف پول سخت‌افزاری را به یک لپ‌تاپ متصل کند و مقدار ۲ میلیارد دلار بیت کوین را جابه‌جا کند. این مؤسسات نمی‌توانند منفرد عمل کنند (برخلاف سرمایه‌گذارانی مانند ایلان ماسک) و اگر بخواهند در این حوزه نقشی داشته باشند باید طبق چارچوب‌های نظارتی و تنظیمات مالی پیچیده‌تری گام بردارند.

خب پس واضح است که یک ای‌تی‌اف یا صندوق قابل معامله‌ بیت کوین می‌تواند راهی طولانی در جهت تصویب قوانینی خاص و گسترش سرمایه‌گذاران بالقوه باشد، سرمایه‌گذارانی که در بازارهای سنتی فعالیت می‌کنند و علاقه‌ای به حوزه‌ی ارزهای دیجیتال ندارند با استفاده از ETF بیت کوین می‌توانند در این زمینه مشارکت کنند.

آیا سرمایه گذاری در ETF بیت کوین عاقلانه است؟

اگر دوست دارید که ارزش پول خود را حفظ کنید و از بی‌ارزش شدن و تورم‌های شدید فیات دور بمانید بهتر است ای‌تی اف بیت کوین را خریداری کنید. به‌هر‌حال‌، بیت کوین در مورد دموکراتیک کردن امور مالی نقش بسزایی داشته است. خوب‌، در واقع‌، بیت کوین می‌تواند برای تمامی افراد با تقاضاها و خواسته‌های مختلف مناسب باشد و در سرمایه‌گذاری مستقیم بازارهای سنتی قدرتمند عمل کند. لازم به ذکر است که از طرق مختلف می‌توان در بیت کوین و بازارهای مالی سرمایه‌گذاری کرده،‌ وام گرفت و سود کسب کرد.

با این اوصاف‌، سرمایه‌گذاری در ETF بیت کوین مزایایی دارد، که اگر این موارد برای شما جذاب به نظر می‌رسند ای‌تی‌اف‌ها می‌توانند برای شما انتخاب مناسبی باشند.

مزایا و معایب ETF بیت کوین

حال بهتر است که مزایا و معایب صندوق‌های قابل معامله‌ی بیت کوین را دسته‌بندی کنیم.

مزایا ETF بیت کوین

راحتی استفاده: پیچیدگی استفاده از رمزارزها، کیف‌پول‌ها و صرافی‌های ارز دیجیتال از میان برداشته می‌شود.
تنوع سبد خرید: یک ای‌تی‌اف می‌تواند بیشتر از یک کالا را شامل شود،  مثلا ای‌تی‌اف بیت کوین می‌تواند شامل بیت کوین، سهام اپل و… باشد.
مالیات: از آنجا که ماهیت بیت کوین غیر متمرکز است پس به احتمال زیاد خریدوفروش ای‌تی‌اف بیت کوین شامل مالیات بسیار کمتری می‎شود.

معایب ETF بیت کوین

هزینه‌های مدیریتی: ETFها معمولاً هزینه خدمات می‌گیرند و به علت قیمت بالایی که بیت کوین دارد این هزینه‌های مدیریتی می‌تواند بسیار بالا برود.
عدم درستی ETFها: از آنجایی که بیش از یک دارایی در ETFها می‌تواند وجود داشته باشد، ممکن است بالا رفتن بسیار زیاد بیت کوین به‌درستی در قیمت ETF بیت کوین نشان داده نشود.
محدودیت در معامله: برخلاف بیت کوین که قابل معامله با تمامی کوین‌های دیگر است، ETF بیت کوین این امکان را ندارد که با دیگر رمزارزها مبادله شود.
متمرکزشدن: رمز ارز بیت کوین خصوصیاتی نظیر غیرمتمرکز بودن، عدم امکان ردیابی و حفظ حریم شخصی را دارد ولی یک ETF بیت کوین که توسط دولت تنظیم شده است، این ویژگی‌ها را از بین می‌برد.

تصویب ای تی اف بیت کوین

اولین ETF بیت کوین در بازار سهام کانادا راه‌اندازی شد، اگرچه تنظیم‌کنندگان ایالات متحده هنوز وجود بیت کوین را برای حضور در بازارهای آمریکا تصویب نکرده‌اند.

شرکت‌هایی که به دنبال راه‌اندازی ETF بیت کوین هستند با قوانین و مخالفت‌های آژانس‌های نظارتی روبه‌رو شده‌اند. «کامرون و تایلر وینکلووس‌» (cameron & tyler winklevoss)، که در قوانین فیس بوک دخالت‌هایی داشته‌اند و اخیراً نیز صرافی دیجیتال «جمینی» (Gemini) را ایجاد کرده‌اند، در سال ۲۰۱۷ دادخواستی برای راه‌اندازی ETF ارائه دادند که توسط SEC رد شد. دلیل اصلی رد این موضوع  امکان بالای کلاهبرداری و تقلب در مبادله‌ی بیت کوین بود.

برادارن وینکلووس اولین نفراتی نیستند که قصد راه‌اندازی ای‌تی‌اف بیت کوین را دارند و بسیاری شرکت‌های دیگر مانند CBOE نیز تمایل زیادی دارند که صندوق‌های قابل معامله بیت کوین به‌زودی در آمریکا راه‌اندازی شوند که البته تمامی آن‌ها با مخالفت روبه‌رو شده‌اند.

صحبت‌های ضد و نقیضی در رابطه با ای‌تی‌اف بیت کوین وجود دارد اما تاکنون تصمیمات نهایی گرفته نشده‌اند. ورود بیت کوین به بازارهای سنتی سروصدای زیادی ایجاد خواهد کرد که به مذاق علاقه‌مندان این ارز دیجیتال خوش خواهد بود. زمان، مشخص‌کننده‌ی همه‌ی این مسائل خواهد بود.

سخن پایانی

همان‌طور که در این مقاله گفته شد، منظور از صندوق معامله بیت کوین، صندوقی است که در بازارهای سنتی وجود دارد و با ارزش بیت کوین بالا یا پایین می‌رود . دارندگان می‌توانند از طریق خرید و فروش آن سود کسب کنند.

ETF بیت کوین راهی برای معرفی و استفاده از این ارز دیجیتال در بین کسانی است که علاقه دارند در صرافی‌ها و بازارهای سنتی فعالیت کنند و نمی‌خواهند وارد پروسه‌ی پیچیده‌ی دنیای رمزارزها شوند. اگرچه این ای‌تی‌اف‌ها هنوز در کشورهایی مانند آمریکا قانونی نیستند.

صرافی پلاس با سال‌ها تجربه در حوزه‌ی خدمات ارزی یکی از پیشگامان این عرصه است. ما در صرافی پلاس حواله‌های مختلف به تمامی کشورهای دنیار را در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام می‌دهیم.
مشتریان برای اطلاعات بیشتر می‌توانند با کارشناسان حاذق و مجرب مجموعه از طریق ثبت نام در سایت و ارسال تیکت در ارتباط باشند. صرافی پلاس در ۷ روز هفته و به صورت ۲۴ ساعته (به جز روزهای تعطیل) در حال خدمت به مشتریان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست