بلاگر معروف حوزهی فناوری «جوناس بوستوئن» (Jonas Bostoen) در مقالهی اخیر خود روند تاریخی پول را تا دیجیتالی شدن و رسیدن به پول الکترونیکی را مرور کرده و به زبان ساده توضیح داده است. در این مقاله در رابطه با این موضوع که چرا ما ارز دیجیتال خریداری میکنیم و چرا به ارز دیجیتال نیاز داریم؟ چرا بر این باور هستیم که خرید ارزهای دیجیتال یک سرمایهگذاری خوب است؟ در ادامه به پاسخ تمم سوالات پرداخته خواهد شد.
هرچیزی که قابلیت مبادله شدن با خدمات و کالا را داشته و به عنوان معیاری برای ارزشگذاری آنها مورد استفاده قرار بگیرد را پول مینامند.
حدودا ۷ هزار سال پیش یا ۵ هزار سال قبل از میلاد مسیح مبادلهی کالا به کالا یا پایاپای رواج داشت. مبادلهی کالا به کالا مانند معامله کردن است به این صورت که افراد کالا یا خدمات خود را با کالاها و خدمات دیگر که به آنها نیاز دارند، مبادله مینمایند. به عنوان مثال اگر یک مزرعهدار ذرت به گوشت نیاز داشته باشد برای دریافت گوشت ذرتهای خود را پیشنهاد میدهد. در این نوع معامله مشکل اساسی بر سر مقدار ذرت یا گوشت است، زیرا هیچ قیمت یا نرخ مبادلهی شخصی تعیین نشده است. مشکلی دیگر عدم تمایل طرفین برای مبادله کالا یا خدمات خود با کالای دیگر است. به عنوان مثال اگر پروش دهنده گوشت به ذرت طرف دیگر مبادلهگر نیاز نداشته باشد، پرورش دهندهی ذرت به گوشتمورد نیازش نخواهد رسید.
به همین دلیل ما به چیزی نیاز داریم که ارزش ها را در خود جای دهد که پرورش دهنده گوشت برای به دست آوردن آن اشتیاق داشته باشد. در بسیاری از فرهنگها در اقسی نقاط جهان شروع به استفاده از ابزاری به نام «پول» کردند. پول در واقع کالایی فیزیکی است که ارزشی کاربردی دارند که از آ» ها به عنوان واسطهی تبادل استفاده میشود. به عنوان مثال به بذر، تنباکو یا نمک فکر کنید کشاورزان توافق نمودهاند که به جای استفاده از مبادلهی کالا به کالا، کشاورزان پول فیزیکی را برای اجناس مورد نیاز خود دست پیدا میکردند و در طرف مقابل قضیه نیز شخص میتوانست با پول فیزیکی به کالایی که نیاز دارد دست پیدا کند. به همین ترتیب مشکل تمایل نداشتن خریدار به دریافت کالای پیشنهاد شده (مانند ذرت) از سوی خریدار برطرف شد. استفاده از پول فیزیکی یا کالایی فاسد شدنی بودند و فروشنده یا خریدار را در ذخیره سازی آن ها دچار مشکل میکردند. علاوه بر این موضوع این پولها ارزش خود را نیز به خوبی حفظ نمیکردند. از طرفی دیگر نیز مطابقت دادن ارزش کالاها و خدمات مختلف با پول کالایی نیز بسیار دشوار است.
پول الکترونیکی
هنگامی که جوامع مختلف با این چالشها روبه رو شدند، شیهای فلزی برای اولین بار به عنوان پول مورد استفاده قرار گرفتند. فلز ها از ویژگیهای مثبتی مثل قابلیت حمل آسان، دوام بالا، تقسیمپذری راحت مورد استفاده قرار گرفتند. به دلیل این که تعیین ارزش یک قطعه از فلز مثل طلای ناخالص سخت بود. ۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح،لیدیها اقدام به ساخت سکههای استاندرد کردند. پس از این موضوع بود که سایر جوامع دیگر اقدام به ساخت سکههای استاندارد نمودند. با این اتفاق و با مشخص شدن ارزش هر سکه، به راحتی میشد ارزش کالاها و خدمات دیگر با یکدیگر قیاس کرد.
ارزش سکههای تولید شده در ابتدا بسیار بالا بود، برای ضرب سکهها اغلب از فلزات گرانبها مانند طلا یا نقره استفاده میشد. طی زمان؛ دیگر جوامع شروع به ضرب سکهها با فلزات ارزان قیمت کردند. این سکهها به اندازهی سکههای طلا و نقره ارزش نداشتند اما طبق عددی که روی سکه نوشته میشد ارزشمند بودند.
چین در قرن یادهم با معرفی پول کاغذی توسعهی ارزی جدیدی را به بازار معرفی کرد. مقایسهی ارزش کالاها و خدمات با ارز موجود بازهم سادهتر شده بود. کاغذی که به خود هیچ ارزشی نداشت اما به عنوان معرف یک ارزش مشخص شده بود. لازم به ذکر است تکامل سیر پول در همه جای جهان یکسان نبود و اروپاییها تا قرن ۱۶ از پولهای سکهای استفاده میکردند.
پشتوانهی پول نماینده طلاهای موجود در بانک ها بود که دولتها با وعدهی این که مردم میتوانند با پول خود طلا یا نقره خریداری کنند را اعلام کردند.
در دنیای امروزی ارزها دیگر پشتوانهی طلا ندارند. در سال ۱۹۷۱ رئیس جمهور وقت آمریکا دلار آمریکا را از طلا جدا کرد، به زودی در سراسر دنیا نیز دولت کشورها این استراتژی را دنبال کردند. امروزه ارزش یک ارز فیات رایج به تقاضای مردم و عرضهی دولت بستگی دارد. پول امروزه یک توافق اجتماعی است که هیچ پشتوانهای از کالا یا اشیا ندارد و ارزش آن را دولت مشخص میکند.
دیجیتالی شدن ارزها
نرمافزارها در حال تسخیر جهان هستند که این موضوع شامل پول هم میشود. در دنیای مدرن امروز بیشتر تراکنش مالی به صورت دیجیتالی اتفاق میافتند. سال ۲۰۱۹ با تجارت الکترونیک ۳.۵۳ تریلیون دلار رکورد سالهای پیش را شکست. مشکلی که در خصوص پرداختهای دیجیتالی وجود داردنظارت سازمانهای واسطهای برای تمامی پرداختها است. این موضوع به این معنی است که سازمانهای واسطهای توانایی مشاهدهی فعالیتهای مالی،جلوگیری، به تعویق انداختن و معکوس کردن آنها را در اختیار دارد. حتی ممکن است در بدترین شرایط ممکن است سازمان وجوه شما را مصادره نماید. این بزرگترین مشکل تمرکز در پولهای فیزیکی نسبت به پول الکترونیکی محسوب میشود.
همین انر باعث ایجاد تفاوت بزرگ با پول نقد میشود. پول نقد فیزیکی به صورت همتا به همتا و غیر قابل بازگشت انتقال داده میشود. قطعا حتی در صورت استفاده از پول نقد باید به دولت کشور خود اعتماد کنید. در واقع این وظیفهی دولت است که به عنوان پشتوانهی اصلی پول نباید اجازهی کاهش ارزش آن و تورم را بدهد.
یکی از مشکلهای پول نقد فیزیکی این است که برای استفاده از این پولها حتما باید در همان کشوری که پول در آن رایج است زندگی کنید. برخی از افراد جامعههای مختلف نیاز به پول الکترونیمی همتا به همتا را به خوبی حس کردند. در بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ مقالهای با نام «بیت کوین، یک سیستم پول الکترونیکی همتا به همتا» از سوی فردی ناشناس با نام مستعار «ساتوشی ناکاموتو» (Satoshi Nakamoto) منتشر شد.
صرافی پلاس با سالها تجربه در حوزهی خدمات ارزی یکی از پیشگامان این عرصه است. ما در صرافی پلاس حوالههای مختلف به تمامی کشورهای دنیار را در کوتاهترین زمان ممکن انجام میدهیم. مشتریان برای اطلاعات بیشتر میتوانند با کارشناسان حاذق و مجرب مجموعه از طریق ثبت نام در سایت و ارسال تیکت در ارتباط باشند. صرافی پلاس در ۷ روز هفته و به صورت ۲۴ ساعته (به جز روزهای تعطیل) در حال خدمت به مشتریان است.